Nasi nauczyciele znowu się szkolą
17 października 2023 r. prof. Magdalena Śliwińska i prof. Jolanta Walaszczyk wzięły udział w praktycznym i teoretycznym szkoleniu „Makaroniki od A do Z”, organizowanym przez Akademię Sweet Decor w Radzionkowie. Szkolenie poprowadził Maciej Rosiński.
Maciej Rosiński to zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro. Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017. Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w Poznaniu. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw.
Zakres szkolenia obejmował:
– Przygotowanie bezy włoskiej
– Barwienie, szprycowanie, wypiekanie makaroników
– Sporządzanie ganaszy (kilka rodzajów)
– Nadziewanie i składanie