3-letnia Szkoła Branżowa w zawodzie
KELNER

KELNER
Kelner lub kelnerka to osoba, która reprezentuje restaurację i odpowiadają za profesjonalną obsługę klientów w lokalach gastronomicznych.
Do podstawowych obowiązków kelnera należy wykonywanie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych oraz obsługą wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych, a także kelnerską obsługą kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez tego rodzaju.



KWALIFIKACJE ZAWODOWE
W trakcie nauki uczeń zdobywa następującą kwalifikację zawodową:
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie kelner?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
- obsługi konsumenta
- przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
- stosowania technik nakrywania stołu
- współpracy w zespole
- komunikacji interpersonalnej
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
