3-letnia Szkoła Branżowa w zawodzie
KELNER

kelnerr

KELNER

Kelner lub kelnerka to osoba, która reprezentuje restaurację i odpowiadają za profesjonalną obsługę klientów w lokalach gastronomicznych.

Do podstawowych obowiązków kelnera należy wykonywanie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych oraz obsługą wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych, a także kelnerską obsługą kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez tego rodzaju.

barista, coffee, pouring

KWALIFIKACJE ZAWODOWE

W trakcie nauki uczeń zdobywa następującą kwalifikację zawodową:
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich
 

Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie kelner?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • obsługi konsumenta
  • przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej