Szkolenie z kuchni włoskiej
24 października 2022 r. prof. Jolanta Walaszczyk i prof. Magdalena Śliwińska w ramach doskonalenia zawodowego, wzięły udział w szkoleniu „La Cucina Italiana- Kuchnia włoska”, organizowanym przez Akademię Sweet Decor w Radzionkowie.
Szkolenie prowadził Maciej Rosiński-zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016, z którą zdobył brąz i srebro. Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017. Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw.
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta, to przede wszystkim oliwa z oliwek, pomidory, gnocchi, makarony, ryby i owoce morza. Każdy z regionów Włoch posiada własne kulinarne specjały, dlatego kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Z północy pochodzą słynne sery z mleka krowiego, zaś z południa sery owcze. Na północy Włoch można zjeść risotto, natomiast południe słynie z przygotowywanej na tysiąc sposobów pasty.
Kuchnia włoska przyciąga swoim smakiem miłośników makaronów, owoców morza i przypraw, a zwłaszcza turystów, którzy mogą delektować się nią w malowniczych okolicznościach krajobrazu włoskiego.
W ramach szkolenia panie profesor przygotowały następujące dania:
– Caponatę po sycylijsku
– Ravioli ze szpinakiem i ricottą
– Tagliatelle z krewetkami i sosem maślanym
– Wołowinę po toskańsku duszoną w czerwonym winie
– Zapiekankę z cukinii
a na deser oczywiście Tiramisu.
Jolanta Walaszczyk