DZIEŃ OTWARTY SZKOŁY

Rączka gotuje w Szaferze!

7 kwietnia 2022 r. odbył się w naszej szkole Dzień Otwarty.
Gościliśmy uczniów z: Dąbrowy Zielonej, Olbrachcic, Piasku, Lusławic, Lgoczanki oraz przybyłych indywidualnie wraz z rodzicami.

W naszej ofercie znalazły się warsztaty: „Rączka gotuje”, „Wiosenne inspiracje- dekoracje ciasteczek świątecznych”, „Praca z tabletem graficznym”, „Skatchnoting w reklamie”; pokaz „Las w słoiku”, „Flambirowane banany”; Quiz z języka angielskiego.

Największą niespodzianką dla zwiedzających naszą szkołę był gość specjalny- pan Remigiusz Rączka, który poprowadził warsztaty kulinarne p.t.: „Wariacje z polędwiczką wieprzową w trzech odsłonach: Polędwiczka wieprzowa na różowo, Polędwiczki chimichuri, Medaliony z polędwiczki w sosie grzybowym.

 

 

Pan Remigiusz Rączka to: nauczyciel przedmiotów zawodowych z branży hotelarsko-gastronomicznej, badacz i kultywator tradycyjnej i autentycznej kuchni śląskiej, gastronom, restaurator, propagator slow food, autor i scenarzysta telewizyjnych i radiowych programów kulinarnych, twórca warsztatów i pokazów kulinarnych. Przede wszystkim jednak to wspaniały człowiek z poczuciem humoru, otwarty na młodzież i szkołę.


Ósmoklasiści mogli zapoznać się z naszą ofertą edukacyjną poprzez udział w warsztatach oraz zwiedzanie nowoczesnych pracowni zawodowych.
Przybyli goście mogli skosztować przygotowanych przez naszych uczniów technikum żywienia: donatów i lemoniady: arbuzowej, gruszkowej czy mohito. Natomiast dla miłośników słodkości była fontanna z czekoladą, czyli „czekoladowe niebo w gębie”. Ostatnim punktem Dnia Otwartego było zwiedzanie internatu szkolnego, który zapewnia opiekę wychowawców,warunki do nauki, pomoc wychowawców w odrabianiu lekcji i zaległości, jak również wyżywienie.

 

 

Jolanta Walaszczyk
Beata Kowalska