SZKOLENIA W AKADEMII SWEET DECOR DLA NAUCZYCIELI
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego TECHNIKUM ŻYWIENIA W ZŁOTYM POTOKU jest NAJLEPSZE? Może dlatego, że mamy najlepszych ZAWODOWCÓW – nauczycieli uczących zawodu! Wciąż nas zaskakują, wciąż się uczą nowych kulinarnych nowinek i przekazują to naszym uczniom. Brawo WY!
W dniach 23-24 listopada 2020 r. prof. Magdalena Śliwińska i prof. Jolanta Walaszczyk wzięły udział w szkoleniu, które odbyło się w Akademii Sweet Decor, w Radzionkowie. Był to KURS CUKIERNICZY- część I. Szkolenie przeznaczone jest dla osób pragnących poznać techniki używane w tradycyjnym, jak i nowoczesnym cukiernictwie.
Prowadzącym szkolenie jest Sylwia Ładyga – trener sztuki cukierniczej, uczestniczka 5 edycji największego kulinarnego show na świecie – MasterChef Polska. Zdobywczyni 2 miejsca w konkursie KULINARNY BLOG ROKU 2016. Jako pierwsza i jedna w Polsce blogerka gotowała na największych na świecie Targach Gastronomicznych – SIAL 2018 w Szanghaju w Chinach. Prowadząca pokazy kulinarne, warsztaty, festiwale, otwarcia restauracji, cukierni, a także jurorka konkursów kulinarnych ( m.in. Małopolski Festiwal Smaku – edycja letnia, edycja zimowa, Pokazy gotowania w Newport w Walii w trakcie WOŚP … )
Szkolenie obejmowało następujące moduły:
• CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie
• WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki
• WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK
• TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu, skały, ziemie
• NOWOCZESNE DEKORY: temperowana czekolada, jadalne gąbki, jadalne ziemie, koralowce/tiule, krokanty
• NOWOCZESNE I KLASYCZNE FORMY DEKORACJI : m.in. mirror glaze / lustrzane polewy
• ŻELATYNA, AGAR I ICH ZASTOSOWANIE
A słodkie efekty pracy uczestniczek kursu najlepiej oddają zdjęcia
W SZKOLENIU FIT SŁODKOŚCI natomiast brały udział, prof. Anna Wiśniewska i prof.Katarzyna Kowacka. Również było pysznie!