5-letnie Technikum Hotelarstwa
Technik hotelarstwa
To zawód polegający na zorganizowaniu i udzieleniu gościny – zapewnieniu zakwaterowania, wyżywienia i usług z tym związanych na odpowiednim poziomie. Hotelarz ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich, sposób ich świadczenia oraz opracowuje politykę handlową. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji i na bieżąco obserwuje rynek hotelarski.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich; rezerwowania usług hotelarskich; wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji; przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie; przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
Uczniowie odbywają ciekawe praktyki w hotelach na terenie kraju i Europy.
KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Technik hotelarstwa zdobywa następujące kwalifikacje zawodowe:
HGT.03 – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06 – Realizacja usług w recepcji
CERTYFIKAT ZAWODOWY
ORGANIZACJA PRZYJĘĆ OKOLICZNOŚCIOWYCH
Na tym kierunku uczeń dzięki dodatkowym zajęciom przyswoi wiedzę w zakresie organizowania przyjęć okolicznościowych, nakrywania i dekorowania stołów, świadczenia usług cateringowych.