“Z CZEKOLADĄ W TLE”

12 KWIETNIA ,ŚWIĘTO CZEKOLADY w SZAFERZE!
Dzisiaj po raz kolejny celebrujemy niesamowicie słodki i bardzo kuszący Międzynarodowy Dzień Czekolady, zwany też Światowym Dniem Czekolady.
Czekolada – mleczna, gorzka, deserowa, biała, do jedzenia lub do picia. Może być również z owocami, bakaliami oraz ostrymi przyprawami.
W Polsce najpopularniejsza jest czekolada mleczna, która zawiera też mleko w proszku. Jednak to gorzka czekolada jest najzdrowszym rodzajem tego wyrobu cukierniczego. Kostka właśnie jej czekolady posiada najmniej kalorii i zbawienne wpływa na nasze serce. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku nawet 6,3 kg!!!! tego słodkiego wyrobu, który do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb.
Ten smakołyk ma doskonały wpływ na nasz nastrój, samopoczucie i myślenie- działa energetyzująco i pomaga w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania na węglowodany, np. intensywnego biegu lub w trakcie wędrówki w górach. Jednym słowem- CZEKOLADA jest dobra na wszystko.
Mimo że jest uważana za wysokokaloryczną, dzisiaj 12 kwietnia można ją jeść bez poczucia winy.
Nasi Uczniowie postanowili uczcić to święto w niecodzienny sposób i urządzili sesję zdjęciową z CZEKOLADĄ w roli głównej .
Dla autorów najciekawszych zdjęć czekają słodkie upominki.
Anna Iłczyk
W plebiscycie facebookowym zwyciężają: Kinga Jawura, Katarzyna Gorzkowska oraz Weronika Dąbrowska. Słodki upominek czeka też dla najmłodszego uczestnika czekoladowej zabawy Kubusia 🙂
A tymczasem w internacie czekoladowe śniadanko:)
Magdalena Nawrocka-Gowin
Skip to content